Skip links

Kosgeb Destekleri

Girişimcilik Destekleri

KOSGEB, uzun yıllardır girişimciliği destekleyen bir kurumdur. Başlangıçta, kira, donanım, aylık sabit giderler, personel maaşı gibi kalemleri desteklemekteydi ancak, 2019 yılı itibariyle girişimciliği imalatçılar ve ticari işletmeler olarak kategoriye ayırdı.

Güncel hali ile girişimcilik;

  • Geleneksel Girişimci Destek Programı
  • İleri Girişimci Destek Programı şeklinde 2 kategoride desteklenmektedir.

AR-GE, Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme Destekleri

KOSGEB Ar-Ge, Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme Destekleri ana başlığı altında

  • Ar-Ge ve Inovasyon Destek Programı
  • KOBİ TEKNOYATIRIM – KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı
  • Stratejik Ürün Destek Programı

uygulamaktadır

İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararasılaşma Destekleri

İşletme Geliştirme Destek Programının amacı,

  • Küçük ve orta ölçekli işletmelerin rekabet güçlerinin,
  • Kurumsallaşma-markalaşma düzeylerinin ve
  • Ekonomideki paylarının arttırılması, kapasitelerinin geliştirilmesi ve öncelikli ihtiyaçlarının karşılanmasıdır.

İşletme Geliştirme Destek Programı, 24 Eylül 2018 tarihi itibariyle Genel Destek Programının yerini almıştır. Genel Destek Programı kapsmında hak edilmiş desteklere ilişkin ödeme süreçleri devam edecek olup ödemelerin tamamlanmasından sonra işletmelerin Genel Destek Programları tamamlanmış olacaktır.

KOBİ Finansman Destekleri

KOBİ’lerin finansmana erişiminin kolaylaştırılmasına yönelik olarak, uygun koşullarda kredi kullanabilmeleri amacıyla KOSGEB tarafından yeni bir destek programı uygulamaya alınmıştır.

Bu destek programından

Girişimci işletme: KOSGEB desteği ile işini kurmuş faal işletmeler.

Stratejik ve Öncelikli Sektörlerdeki İşletmeler (Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programından yararlanan işletmeler ve bu işletmelerin ürünlerini alan işletmeler) faydalanabilmektedir.

İŞGEM/TEKMER Destekleri

İŞGEM, bünyesindeki işletmelere iş geliştirme koçluğu, destek ağlarına ulaşım, finans kaynaklarına erişim, iş yeri mekanı, ortak ofis ekipmanı, ofis hizmetleri gibi imkanlar sunarak kuruluş aşamalarını başarıyla tamamlamaları ve gelişmelerini hızlandırmak amacıyla kurulan merkezlerdir. İşletme Kuluçkası ya da İşletme Fidanlığı olarak da anılır. Küçük işletmeleri desteklemek, KOBİ’lere finans desteği sunmak, girişimcileri desteklemek ve yeni istihdam ortamları yaratılmasına yardımcı olarak işsizlik oranlarını azaltmak ana hedefleri arasındadır. KOSGEB’in belirlediği kriterlere uyan İş Geliştirme Merkezleri İŞGEM olarak adlandırılır ve bu merkezlere destek sağlanır.

TEKMER: Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirmek isteyen KOBİ’ler ile üniversitelerin ve araştırma enstitülerin bilgi birikimlerini ortak paydada kullanmalarını kolaylaştırmayı amaçlayan, KOSGEB tarafından koordine edilen platformlardır. KOBİ’lerin girişimci ruhlarını ve finansman kaynakları ile üniversite ve araştırma kuruluşlarının yarattıkları bilgi birikimini bir araya getirerek ticari değere sahip ürünler çıkmasını sağlamak amacındadır.

Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetleri

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansman, uluslararasılaşma, teknoloji/yenilik/dijitalleşme ve büyüme alanlarında mevcut durumlarını analiz etmek, ihtiyaçlarını belirlemek, sorunlarına çözüm aramak, beceri ve kabiliyetlerini geliştirmek ve yurt içi ve yurtdışı pazarlarda rekabet edebilir düzeye gelebilmelerini sağlamak için Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından sağlanan destekler kapsamında yararlanacakları danışmanlık hizmetlerine ilişkin iş ve işlemlerin esaslarını düzenlemektir.

Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı

İmalat ve bunun tamamlayıcısı olan öncelikli sektörler ile COVID-19 salgını etkilerinin nispeten yüksek olduğu bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki mikro ve küçük işletmelerin faaliyetlerini sürdürmeleri ve geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etmelerini sağlamaktır.